Bijzondere projecten
Een blik op de oude stadsmuur
juli 2015
STEENBERGEN – Aan de Ram van Hagedoornstraat 2 – de locatie waar voorheen de Yacinthaschool te Steenbergen stond – is bij een door SOB Research uitgevoerde opgraving een deel van de stadsgracht en van de 5-hoekige ommuring van Steenbergen aangetroffen. De aanleg ervan kan op zijn vroegst worden gedateerd in de tweede helft van de 14de eeuw en verloor vermoedelijk pas in de 18de eeuw zijn functie, toen ook de gracht werd gedempt in het kader van de uitbreiding van de vestingwerken tussen 1747 en 1785. Lees het rapport.
Bijzondere vondsten bij een huisplaats uit de 9de eeuw
juni 2015
ELST – Op steenworp afstand van de Grote Kerk (vlakbij de plaats waar landelijk bekende Romeinse tempels zijn gelegen) heeft SOB Research de aanleg van een bouwput begeleid. Er werd niet overal diep genoeg gegraven om de interessante bodemlagen te kunnen onderzoeken, maar toch konden diverse sporen van een huisplaats uit de 9de eeuw worden blootgelegd. Ook werden diverse bijzondere vondsten gedaan, zoals een kussenfibula en zilveren denarii. Lees het rapport.
Archeologisch onderzoek brengt het oudste verleden van Spakenburg in beeld
juni – augustus 2014
SPAKENBURG – Spakenburg is ouder dan vroeger werd aangenomen, zo blijkt uit archeologisch onderzoek aan de Oude Schans/ Spuistraat. Er werden sporen aangetroffen van gebouwstructuren die teruggaan tot in de 14de eeuw en vondsten die erop wijzen dat hier een eeuw eerder al mensen woonden en werkten. De oudste resten vallen samen met de ontginning van het gebied aan het eind van de 12de / begin 13de eeuw. Bebouwing had plaats op verhoogde huisplaatsen die gedurende enkele eeuwen regelmatig werden opgehoogd en steeds dichter naar elkaar toegroeide. Lees het volledige artikel.
Rijke crematiegraven uit de IJzertijd op het Buggenumse Veld
april – mei, juli en november 2014
NUNHEM– Op het Buggenumse Veld werd op een hoger in het landschap liggende rug een grafveld met crematiegraven uit de eindfase van de Midden-IJzertijd en het begin van de Late IJzertijd opgegraven. Het grafveld had een omvang van circa 60 x 80 meter en omvatte 58 crematiegraven, welke in 9 clusters onderscheiden konden worden. De crematies bevatten grafgiften van bronzen fibulae en armbanden.
Lees het volledige artikel.
Bewoning langs de Via Belgica
oktober – november 2010 en januari – april 2011
MAASTRICHT – Archeologische onderzoek langs de Grote Staat, een van de belangrijkste straten van Maastricht, heeft aangetoond dat de Grote Staat (die exact het tracĂ© van de Romeinse Via Belgica volgt) een rijke bewoningsgeschiedenis kent.
Archeologische sporen duiden op bewoning in de Vroeg Romeinse Tijd, de Midden tot Laat Romeinse Tijd, de Late Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd. Bewoning langs de Via Belgica bracht een bovengemiddelde status met zich mee, blijkt uit de rijke vondsten die in het oude centrum van Maastricht werden aangetroffen. Lees het volledige artikel.